Strøm: kraftpakke for bobil

Her på bloggen har jeg skrevet allerede mye om det elektriske anlegget i (vår) bobil. Bobilen vår hører hjemme i den populære prisklassen, mens elanlegget er helt på toppnivå. Prisen på et godt fungerende elektrisk system er lavere enn mange tror. Vi ser litt nærmere på alle komponentene.

For å kunne campe uten å være tilkoblet 230V strøm, må man ta noen grep. Et standard 90 Ah AGM batteri holder på ingen måte. Batteriet er hjertet i elanlegget i en bobil, så her bør man starte med en oppgradering. Etterpå følger det flere oppgraderinger.

Skanbatt 145 W fleksibelt solcellepanel

Slik er det i vår bobil:

  • Et 200Ah Skanbatt Lithium HEAT Pro batteri med Bluetooth.
  • Et 145 Watt flexi solcellepanel (Skanbatt) med Victron 75/15 MPPT laderegulator (også med Bluetooth)
  • Pro User PSI 1500, ren sinus inverter på 1500 W med  fjernkontroll
  • Dometic MCA 1280 batterilader (ekstra batterilader til evt. hurtiglading)
  • Honda EU22i strømaggregat (just in case)

De første to elemente (Lithiumbatteri og solcellepanel + regulator) er et fantastisk utgangspunkt som dekker veldig mye. Pris: ca. kr 27 000,-

Utvidelsen med en kraftig inverter gir mange flere muligheter. Alt fra PC lading (på en sikker måte) til kaffemaskin gjør bobillivet til et luksusliv. Pris: ca kr 6 000,-

.
Et luksus bobilliv med 230 Volt rett fra en inverter.
Honda EU22i strømaggregat: just in case

Behovet for en kraftig batterilader for eventuell hurtiglading fra strømaggregatet kan diskuteres, men når det trengs er det er utrolig kjekt å ha.  Samlet pris: ca kr 30 000,-

Siden jeg er meget interessert i alt det tekniske i vår bobil, har jeg skrevet mye om disse saker. Mer finner du under ‘teknikk’  og ‘tester’  i menyen øverst på siden.

Mer info på feelfreecamp.no om:  Bobil, Fricamping, På tur, CampingvognTeknikk, Tester, Bil, Kjørefilm på YouTube, De siste innleggene  

Alde: 5 tips og triks

Alde varme er helt fantastisk i bobil og campingvogn. Den gir både varmtvann og varme som tåler campinglivet i mange kuldegrader. Det lønner seg å lese bruksanvisningen til å bli kjent med hvordan systemet funker og hvordan man bruker flere av de flotte muligheter som ligger i panelet.

Alde har bygd inn mange funksjoner som øker varmekomforten enda mer. Det tar litt tid å bli kjent med alle funksjonene, men det er absolut en god investering. Viste du for eksempel at det er mulig å sove med 15 grader og så å våkne opp med ønsket temperatur? Nå har ikke alle bobiler og campingvogner med Alde alle funksjoner. Da vi hadde Kabe campingvogn hadde Alden flere funksjoner enn vi har nå i vår Hymer bobil.

5 tips og triks:

  • Både inne- og utetermometer kan justeres slik at den måler riktig temperatur.
  • Natt instillingen (symbol måne) kan gi deg ønsket temperatur etter selv valgte klokkeslett. Etterpå går den over til innstilt (dags)temperatur.
  • Med en Truma DuoControl med crash sensor kan Alden også stå på mens du kjører. Da holder du også varmvannet på temperaur.
  • Mange vet at de kan øke varmtvannstemperatur i en kort periode. Men viste du at du kan lese av aktuell varmtvannstemperatur i ‘service’?
  • Boosterfunksjonen (varmeelement med vifte under stolen) har mulighet til å justere viftehastigheten. På stand 1 er viften betydelig stillere og gjør fortsatt en veldig god jobb.Dette er bare noen få muligheter. Finn fram instruksjonsboka (les her) og lær deg enda flere funksjoner.

Mer info på feelfreecamp.no om:  Bobil, Fricamping, På tur, CampingvognTeknikk, Tester, Bil, Kjørefilm på YouTube, De siste innleggene