Fricamping i 2020

Året 2020 har vært et annerledes år, også for oss med bobil. Vi har sett flere norske bobiler på veien enn noen gang før. Nesten alle bobiler var norske, og jeg har registrert at nordmenn forstår seg mye bedre på allemannsretten og fricamping enn utlendinger.

Vi farter landet rundt med bobil og vi overnatter på flotte steder. Stort sett er det fricamping, men vi bruker også bobilplasser og en gang i blant en campingplass.

Selv i koronaåret har vi reist mye i fantastisk Norge. Der vi fant de fine plassene til overnatting har vi ikke hatt en eneste påtrengende nordmann. Mange nordmenn har vist respekt med å holde god avstand  eller har kjørt videre for å finne en annen plass..

Det som var en veldig positiv erfaring er at nordmenn respekterer det når du står alene på en flott plass. De presser seg ikke inn på den plassen slik at idyllen blir ødelagt. Er det god plass så holder de god avstand og mange spør faktisk om det er greit å delen den fine plassen.

Det motsatte opplevde vi i september da vi var i Trondheim. Fra den sentrumsnære bobilplassen gikk vi en fin tur langs kysten, og ved Korsvika (ca. 2 km fra bobilplassen) ser vi fem tyske bobiler som står på parkeringsplassen  (med ca. 15 bilplasser) som barnehagen og nabolaget bruker. Med barnehagen i full sving er det helt ufortstårlig at noen skal overnatte der  i bobil. Ja, jeg forstår det: det er gratis overnatting.

Norge er kjent som et bobilparadis og for mange utenlandske bobilturister er fricamping lik gratis camping.  Sosiale medier blir  dessverre aktivt brukt til å dele gratis plasser. Tyskere og nederlendere er veldig opptatt av ‘sosial deling’ og ‘gratis’. Jeg har vært innom en app (for bobilplasser i Europa) som blir brukt i mange land. Terskelen for å kalle noe en bobilplass er veldig lav, og flere av disse ‘bobilplasser’ i Norge kan umulig ha status som bobilplass.

Sjarmen med fricamping er å finne de flotte steder selv.

Jeg forventer at allemannsretten kommer til å bli rividert i løpet av noen få år.  De fleste nordmenn forstår seg godt på allemannsretten og bruker den retten på en god måte. Vi er stolte av den norske naturen, og det er viktig at vi respekteren naturen slik at vi kan nyte den i flere generasjoner fremover.

Kanskje bør  myndigheter eller bransjeorganisasjoner (som NBCC eller Bobilforeningen) rette et positivt fokus mot dette for å nå frem til turister fra andre land. Det er viktig å informere om mulighetene og begrensningene.

Mer info på feelfreecamp.no om:  BobilFricampingPå turCampingvognTeknikkTesterBilKjørefilm på YouTubeDe siste innleggene